fbpx

Investește în siguranță

Chiar dacă sună a clișeu de vândut asigurări, acest principiu de investiție în siguranță se aplică și când vorbim despre datele noastre digitale.
În acest articol o să vorbim despre două abordări diferite dar esențiale dacă dorești să duci un trai echilibrat și sigur în lumea digitală la care suntem conectați (aproape) toți în 2020.

Abordarea Pasivă

Cumpără licențe
Fie că ești profesionist sau doar cochetezi cu anumite programe, este vital să plătești pentru ceea ce consumi și să nu cauți ocolișuri când vine vorba de software. Dacă nu îți permiți să cumperi licențe, vorba lui Slavici “Omul să fie mulţumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăţia ci liniştea colibei tale te face fericit.”

Poți să folosești Windows 10 gratuit? Sigur, ai chiar alternative gratuite foarte bune. Poți să asculți muzică sau să consumi content gratuit? Normal, este posibil în 2020.

Ai o multitudine de soluții gratuite sau ieftine pentru ce ai nevoie. Nu trebuie să recurgi la piraterie sau soluții dubioase; îți pui la bătaie conturile bancare, cardurile cu care plătești online, fișierele personale din calculatorul tău sau chiar integritatea hardware a dispozitivului în cauză.

Lasă Windows Defender activ
Nu trebuie să-i acorzi prea multă atenție, doar nu-l dezactiva imediat ce pornești computerul. E un serviciu care îți monitorizează dispozitivul în timp real și te ferește de o groază de probleme avertizându-te în cazul activităților riscante.

Nu te grăbi să instalezi programele pe care nu le folosești
Gândește-te la faptul că aproape fiecare program din calculatorul tău necesită actualizări, spațiu pe disk, uneori chiar memorie ram pentru a funcționa în fundal și a colecta date. Chiar ai nevoie să păstrezi acel client de torente pe care în folosești de două ori pe an? Gândește-te bine înainte de a instala o aplicație în computerul tău.

Abordarea Activă

Fă scanări complete de sistem
Old but Gold! Antivirusul nu va face scanări complete de sistem fără știrea ta. Nu durează mai mult de o oră, mai ales dacă ai SSD, să faci o scanare completă, timp în care poți utiliza liniștit computerul pentru alte activități.

Criptează parolele
Da, e o soluție și să-ți notezi credențialele de la diferite conturi în Keep, în agenda de pe birou (sau în fițuica din portofel) dar se poate mai bine. Apelează la un serviciu dedicat precum Nordpass sau Lastpass care va avea grijă de conturile tale. Poți să-ți stochezi acolo conturile fără probleme dar ai și opțiunea de a genera parole puternice și greu de spart. Un asemenea serviciu este un must have zilele acestea.

Fă update-urile
Nerespectarea actualizărilor periodice a programelor tale poate duce la probleme foarte grave de securitate. De asta nu mai recomandăm să stai pe un OS(Sistem de operare) vechi cum e Windows 7, ești vulnerabil și mergi la risc.

Dacă ai și alte sugestii și idei pentru siguranța digitală, nu ezita să ne scrii în comentarii! Dacă avem destule sugestii, mai facem un articol pe această temă pentru a ajuta comunitatea online să se ferească de necazuri in lumea digitală.