fbpx

Tehnologie și noutăți în 2020

Pentru că tehnologia e un element important al activității noastre, povestim despre cele mai importante noutăți care au marcat anul 2020.
Cu bune și cu rele 2020 a fost un an cu totul aparte în care s-au schimbat multe și de care, cu siguranță, ne vom aduce aminte multă vreme.

 • Documentarul Netflix “The Social Dilemma” este lansat și are un impact semnificativ asupra oamenilor, mulți ajungând să-și dezactiveze profilele de pe platformele de socializare. Un material care a dezamăgit pe alocuri dar care a avut un cuvânt de zis când vine vorba de informarea maselor.
 • Samsung lansează Galaxy S20 ultra, primul telefon al companiei capabil de înregistrare video la rezoluție 8k(7680×4320p). Nu este primul de pe piață capabil de așa ceva dar Samsung are un cuvânt important de spus în lumea tech. Rezolutia 8k va fi noul standard video în următoarea perioadă? Nu știm încă, dar e clar că se fac pași în această direcție
 • Munca de acasă devine un lucru la ordinea zilei și tot mai multe companii renunță la birourile fizice în favoarea locurilor de muncă remote. E greu de spus ce impact va avea acest lucru pentru noi dar cu siguranță viitorul se îndreaptă spre o digitalizare mult mai accelerată decât a prevăzut cineva în anii ce au trecut.
 • Orange lansează Yoxo în România și deschide poarta spre abonamente mobile digitale. O veste bună pentru cei care doresc flexibilitate și control (aproape) total asupra consumului de date
 • Apple trece cu procesoarele pe arhitectura ARM și lansează primele mac-uri cu procesoare proprii M1. Asta deschide calea spre o integrare optimă a aplicațiilor mobile (de ios în speță) pe laptopuri și nu numai.
 • Noile generații de console de la Microsoft și Sony sunt lansate și vânzările depășesc așteptările respectiv și potențialul de distribuire al acestora. Faptul că unele dintre consolele next-gen au deja suport 8k și capabilități video impresionante, va influența pozitiv industria de televizoare și monitoare, accelerând semnificativ lucrurile.
 • Tot în materie de gaming, Microsoft cumpără Bethesda Softworks LLC, fiind considerată de critici “cea mai importantă achiziție când vine vorba de divertisment a Companiei Microsoft de la achiziționarea Lucasfilm – Creatorii Star Wars”. Microsoft are unul dintre cele mai avantajoase abonamente de gaming de pe piață. Pentru că deține aceste studiouri de sub umbrela Bethesda ne putem aștepta la o dezvoltare serioasă a tot mai multor abonamente de acest tip.
 • Nvidia lansează seria 30 de plăci video Geforce, aceste venind cu rapoarte calitate-preț impresionante. Vorbim de plăci din ce în ce mai performante și mai accesibile pentru omul de rând. Acest lucru nu poate să însemne decât mai mult content și mai multă calitate în materie de divertisment pentru anii ce ne stau înainte.
 • Gopro lansează camera de acțiune Hero 9, care aduce câteva lucruri noi seriei precum filmare 8k și display frontal.
 • O parte din serviciile oferite de Google au fost inaccesibile aproximativ două ore pentru utilizatorii din toată lumea, pe data de 15 Decembrie 2020, cauzând pierderi semnificative pentru companiile mari din tehnologie.
 • Suportul pentru Adobe Flash se încheie oficial pe 31 decembrie 2020. Deci dispare odată pentru totdeauna(Thank God).

  Despre viruși, virusuri, vaccine și alte nebunii evităm să vorbim.

Dacă ești la curent cu ce a mai apărut în 2020 și ne-a scăpat ceva, simte-te liber să ne lași un comentariu.