fbpx

Securizarea unui site wordpress

Wordpress este una din cele mai utilizate platforme CMS (Content Management System) din lume acoperind 34% din website-urile dezvoltate. Această platformă iți permite să contruiești în timp scurt un site. Rolul acestei platforme este de a te ajuta la crearea unui site web dar și să publici cu usurință conținut. WordPress oferă din oficiu funcționalități pentru blog, comentarii, utilizatori cu roluri și nu numai.

Securitatea website-urilor realizate pe WordPress este importantă din cauza atacurilor cibernetice frecvente în masă, atacuri care în majoritatea timpului sunt automate, fără ca hackerii să țintească un site anume, lucru care te face și pe tine vulnerabil la un astfel de atac, dacă nu ai website-ul securizat.

În următoarele randuri îți vom prezenta câțiva pași simpli prin care îți poți proteja siteul de astfel de atacuri.

Alege un hosting de calitate
Pentru a avea un website securizat trebuie să te asiguri că firma de hosting indeplinește condițiile tehnice necesare. Astfel serverele utilizate să fie bine protejate și să folosească sisteme software antivirus/antimalware care scanează frecvent fișierele. Noi recomandăm Hosterion. Sunt de departe cea mai serioasă firmă cu care am avut de-a face până acum și au un serviciu clienți excelent.

Nu utiliza nume de utilizatori și parole ușor de ghicit
Când instalezi platforma WordPress aceasta iți alocă numele de utilizator standard “admin”, acesta fiind cel mai intuitiv username și trebuie folosit doar pentru a-ți putea crea alt nume de utilizator. Odată creat un username unic, cel standard “admin” trebuie șters.

Cand creezi o parolă este important să ții cont ca aceasta să fie unică, și să fie alcătuită atât din cifre și litere dar și din caractere speciale. Cel mai probabil vei avea nevoie de un manager de parole unde să iți salvezi toate parolele pentru că nici o parolă simplă, care poate fi memorată nu mai este sigură.

Îți sugerăm să folosesti generatoare de parole sau să creezi tu unele de genul: Wd%$Ashy&12A sau G0%#de@aa0!.

Foloseste plugin-uri si teme recomandate
Când instalezi o temă/plugin verifică dacă acestea sunt actualizate recent, dacă au recenzii bune, dacă sunt recomandate de alți utilizatori.

Toate actualizarile sa fie “up to date”
Un site WordPress este alcătuit din mai multe componente: platformă, teme și plugin-uri. Fiecare din acestea au nevoie de actualizări periodice.
Aceste actualizări, de cele mai multe ori sunt menite să rezolve breșe de securitate și să iți protejeze siteul web, motiv pentru care actualizările acestora ar trebui efectuate cât mai curând.
Citește de fiecare dată pentru ce sunt noile actualizări și nu uita să faci un backup la baza de date și fișiere când faci update-uri majore!

Șterge orice plugin sau temă pe care nu le folosești
De-a lungul timpului s-a dovedit că multe teme/plugin-uri care erau vulnerabile au permis hackerilor să patrunda și să corupă un număr mare de website-uri. De aceea orice plugin sau tema de care nu ai nevoie pentru site-ul respectiv trebuie sterse.

Dacă tot acest proces ți se pare complicat dar vrei să ai liniștea că site-ul tău este în siguranță, apelează la profesioniști! Contactează-ne utilizând formularul de contact și îți vom răspunde în cel mai scurt timp!