fbpx

Dezvoltare web vs design web

Se face mereu o confuzie între acești termeni „dezvoltare web” și „design web”. De aceea încercăm să clarificăm ce înseamnă fiecare în acest articol.

Ambii termeni se referă la dezvoltarea unui proiect web (website de prezentare, shop online, portal de stiri etc.), însă sunt etape complet diferite.

Web Design este etapa premergatoare Web Developmentului în procesul dezvoltării unui proiect și este precedat de dezvoltare web. Un designer va desena/proiecta ceea ce se vede pe un site (felul în care acesta va arăta). În etapa de web design, se folosesc soft-uri ca Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe XD sau Sketch pentru desenarea website-ului.

După ce etapa de web design este finalizată, unul sau mai mulți programatori vor transforma acele imagini proiectate de catre designer într-un site funcțional.

Dezvoltarea web sau web development-ul se referă la acea etapă de codare a website-ului după ce a fost desenat de catre designer. Dezvoltarea web poate fi împarțită in două ramuri: Front-End și Back-End. În mod normal programatorii sunt specializați pe una din cele două ramuri Back-end sau Front-end.
Back-End web development înseamnă partea din spate a unui website axată pe felul în care acesta functionează (conectarea la o baza de date, comunicarea cu serverul etc.). Iar Front-End development înseamnă tot ceea ce se vede la un website (culori, aranjare continut etc.).

Când doresti să dezvolți un site ai nevoie de un designer web dar și un programator, care să colaboreze pentru un proiect de succes.