fbpx

Cum să alegi numele unui business

Când vine vorba despre deschiderea unei firme, după ce ai stabilit domeniul de activitate și alte aspecte, ajungi inevitabil la intrebarea: Ce nume să aleg?

Probabil te gândești că citești cam târziu acest articol, însă avem o veste bună: nu e prea tarziu.

Nu e obligatoriu să folosești numele firmei ca brand

Poți să ai firma înregistrată cu un nume și să creezi un brand cu un nume total diferit.
Cel mai bun exemplu este eMag: pe site-ul lor scrie clar „eMAG – este denumirea comerciala a S.C. DANTE INTERNATIONAL S.A”.

Adică firma ca entitate juridică poate avea pe lângă numele propriu-zis și o denumire comercială sau „cum ne place să ne spună prietenii”.
Desigur, nu-i nevoie să faci asta dacă ai plănuit dinainte și ai avut timp să te gândești la nume înainte de a merge la camera de comerț, pentru înființarea firmei.

Indiferent de situația în care te afli, alegerea unui nume după care firma să fie recunoscută de către clienți e un lucru important pentru că în funcție de alegerea numelui poți să-ți promovezi firma sau, din contră poți să întâmpini dificultăți când ajungi la această etapă.

Când alegi un nume pentru afacerea ta, e nevoie să-ți pui o serie de întrebări:

Oameni pe trecerea de pietoni

1) Care este piața mea de desfacere? Cine sunt clienții mei?
Este o întrebare bună, deoarece trebuie să vorbești clienților pe limba lor, atât literal cât și figurativ. Dacă ai de gând să vinzi doar în România, nu alegi un nume ca „Xiao-Bang Corporation”, sau alte denumiri de genul acesta, pentru că inevitabil se vor crea situații penibile în care clienții nu vor ști cum se pronunță numele, ori te vei prezenta ca fiind de la firma x și vei fi întrebat cum se scrie

2) Ce face firma mea?
Situația ideală este cea în care prin numele firmei se înțelege și care este domeniul de activitate, dar nu trebuie să ținem cu dinții de acest aspect. Important e să nu induci clienții în eroare prin numele pe care l-ai ales. (De exemplu numele firmei este „Best real estate” și obiectul de activitate să fie tractările auto).

3) Ce înseamnă numele ales în altă limbă?
Acestă întrebare nu are sens în cazul în care ai ales un nume 100% românesc, însă dacă ești creativ și ai inventat un cuvânt sau ai ales niște cuvinte care ți-au plăcut cum sună, ar fi bine să te asiguri că nu are o conotație negativă în altă limbă.

Persoana tanara la cumparaturi

4) E ușor de memorat?
Dacă alegi un nume pentru firma ta, format din 4-5 cuvinte, șansele să fie ținut minte scad drastic. Este esențial să alegi un nume cât se poate de scurt și totuși original. Nu alege nume asemănător cu cel al altor firme, deoarece vei crea confuzie în rândul clienților.
S-a demonstrat că numele scurte care au ritmicitate când sunt citite cu voce tare sunt mai ușor de ținut minte: Coca-Cola, Google, Samsung, etc.

5) Este disponibil acest nume online, pentru rezervarea unui domeniu (adresă website)?
În funcție de domeniul de activitate, este posibil să vrei la un moment dat să creezi un website al firmei. Dacă numele companiei este unul comun, sunt slabe șansele să găsești un domeniu liber de rezervat. Ar fi bine să verifici acest lucru înainte de a alege un nume și de a face alte demersuri în acest sens.
Pro tip: dacă ai deja un nume și brand făcut pe numele respectiv dar domeniul pe care îl vrei este deja înregistrat, poți să adaugi un cuvânt în față sau după nume. Exemplu: pentru numele „Pretty Woman” poți sa alegi domeniul „salonul-prettywoman.ro” sau „salonul-pretty-woman.ro”.

Intrarea in magazinul Black

6) Se poate ilustra numele pe care l-am ales?
Dacă ești interesat de nume și ai ajuns până aici, cred că vei avea nevoie și de un logo. Deci, când alegi numele, trebuie să ții cont și de aspectul acesta întrebându-te:
– cum va arăta scris,
– dacă vei adăuga și un însemn grafic pe lângă,
– dacă la dimensiuni mici se mai poate citi (cum ar fi pe un pix imprimat).

Credem cu tărie că numele este important într-o afacere și poate să atragă într-o anumită masură clienții sau să-i alunge. Acesta este motivul pentru care trebuie să acorzi atenție acestui aspect și să răspunzi în dreptul întrebărilor de mai sus cât mai obiectiv.

Dacă tot acest proces ți se pare copleșitor și vrei să te asiguri că nu greșești în alegerea numelui, suntem pregătiți să te îndrumăm și să-ți oferim soluții. Contactează-ne utilizând formularul de contact și revenim la tine în cel mai scurt timp pentru a ne cunoaște.